Den engelska golfkusten

I närheten av staden Southport på den engelska västkusten ligger ett antal fantastiska linksbanor, från de världskända Royal banorna till lite mer gömda pärlor som West Lancashire, och alla lite mer än en timma från Manchesters flygplats.  I Southport finns det ett antal hotell och Bed & Breakfasts, restauranger, pubar och barer, vill ni ha mera fart tar det enbart 45 minuter till Liverpool. Vi rekommenderar att ni försöker att besöka detta område under vardagar då de flesta av klubbarna inte tillåter gäster under helger.  

Golfbanor 

Logi

Royal Birkdale 

Klubben har funnits sen 1889 men det var inte förrän på 30-talet när Hawtree och Taylor byggde om den som det blev en riktig mästerskapsbana. 1951 fick den även Royal status och sedan dess hållit ett antal stora tävlingar, inklusive The OpenEn av de många anledningar till att så många gillar Royal Birkdale är att den är väldigt rättvis, till exempel är många av fairways ganska platta och det är sällan bollen studsar oschysst som ofta är fallet på många linksbanor. Det är även anings färre bunkrar än vad som är normalt på linksbanor, men då flera av dem är gömda händer det ofta ändå att sandwichklubban är välutnyttjad. Det är ont om besökstider på Birkdale och greenfeen är ganska dyr, trots detta rekommenderar vi att alla golfare ska ha spelat den någon gång i livet, om inte för känslan av att gå mot klubbhuset på 18:e där restaurangens uteplats ligger vid green och man på så sett får publik! 

Royal Lytham & St Annes 

På den här banan är det strategerna som vinner! Med över 200 bunkrar, en järnväg utmed flera hål samt hus runt omkring banan så används inte drivern speciellt mycket här. Banan börjar med ett par 3, vilket är relativt ovanligt, men mest känd är nog det 17:e, som heter Bobby Jones efter att han vann den första Open som spelades här 1926. Klubbhuset är fyllt med golfgrejor från hela 1900 talet, väl värt ett besök! Vi rekommenderar att ni övernattar i deras nyrenoverade Dormy då ni för tillgång till bättre starttider.  

Royal Liverpool (Hoylake) 

Hoylake, som Royal Liverpool kallas av lokalbefolkningen, bildades redan 1869 och är därmed den näst äldsta klubben i England. Banan har blivit ombyggd flera gånger, nu senast under 2009/2010 då Martin Hawtree installerade en ny green på 17:e samt ett helt nytt bevattningssystem. Det sistnämnda har betytt en hel del för klubben då banan ofta hade problem med översvämningar och uttorkningar på grund av de enorma regnfall som ofta faller i området. Som de andra Royal banorna har Hoylake ofta hand om stora tävlingar, inklusive The Open, som spelats här hela 12 gånger, sist var 2014 då Rory McIlroy vann. 

Hillside GC 

Hillside är en av våra favoriter i området! Som kvalificeringsbana till The Open, samt med de sista nio som ofta är kallat de bästa linkshålen i England, så är det inte så konstigt att vi inte är ensamma om den åsikten. Hillside, Royal Birkdale och Southport & Ainsdale ligger all tre bredvid varandra, det skiljer bara ett järnvägsspår på ena sidan samt en mindre väg på den andra sidan. Passa er på 2:ans tee som ligger precis intill järnvägen, det är lätt att tappa koncentrationen när tåget susar förbi! 

Formby GC 

Formby är en vacker linksbana med hedkaraktär som delvis är inringad av barrträn på tre sidor. Träden gör att den här banan är inte lika blåsig, ofta ganska tacksamt om man spelat flera av de andra banorna innan. En varierad bana och ett mycket varmt välkomnande gör att vi rekommenderar ett besök på FormbyKlubben har ett mycket bra övningsområde, vilket är lite ovanligt på dessa gamla linksklubbar 

Southport & Ainsdale GC 

Efter att kommunen 1922 bestämde sig för att bygga ytterligare en väg in till Southport bad klubben James Braid att bygga om banan och resultatet blev mycket bra. Den har en väldigt naturlig slinga med 9 hål i en loop runt de andra 9. Som på så många andra linksbanor finns det här väldigt många bunkrar, på första hålet, ett par 3, vaktar hela 8 bunkrar runt greenen…fast däremot på 8:an, även detta ett par 3, finns det inga bunkrar alls! Mest berömda hålet är nog 16:e, med sin fantastiska jättebunker som hålls på plats av trästockar, passa er för den för annars blir nog kvar ett tag! 

Wallasey 

Wallasey ligger på Wirral halvön där även Royal Liverpool ligger och är en Old Tom Morris bana, men den är mest känd för att det var här medlemmen Dr Frank Stableford kom upp med vad vi på svenska kallar poängbogey! Banan har på sista åren lidit av erosion och mycket arbete har lagt ned på att behålla så mycket som möjligt av originalbanan. Kombinationen av sanddyner, smala fairways och upphöjda greener gör att vi rekommenderar ett besök på Wallasey innan det är för sent!  

West Lancashire 

Klubben är landskapets äldsta, den bildades 1873, och är en av våra pärlor! Prisvärdig greenfee med ett stort antal bunkrar, ett vattenhinder man inte ser från tee, samt en klassisk linkslayout gör att vi varmt rekommenderar ett besök här. West Lancashire är även en av de få klubbar i området där gäster är välkomna på helger. 

Logi

The Vincent Hotel 

Mitt i centrala Southport ligger detta fashionabla boutiquehotell som har 59 rum över 6 våningar. All rum har superkingsize sängar, som kan delas i två delar till ett Twin bäddat rum, TV med Sky Sports,  Nespresso maskin, luftkonditionering samt elektroniskt kassaskåp. Hotellet har även en prisbelönt restaurang samt 24 timmars rumsservice.  

The Bliss Hotel 

Det nyrenoverade Bliss Hotel ligger på promenaden i centrala Southport och många av rummen har havsutsikt. Hotellet har ett stort antal rum, och deras twinrum har 2 dubbelsängar, kanon för er som delar. Här finns även en parkering under hotellet, bra för er som kör själva!  

 

Bowden Lodge 

Detta mysiga bed & breakfast ligger centralt i Southport och är mycket prisvärt. Alla rum har egna badrum, kaffe/te kokare, mineralvatten, TV/telefon, hårtork och gratis WiFi. Bra, stor, engelsk frukost ingår och ägarna här spelar golf själva! 

 

Hard Days Night 

Det unika Beatles inspirerade hotellet ligger centralt i Liverpool intill den världsberömda Cavern Club. Hard Days Night har 110 rum och sviter, alla med Beatles tema, som har Hypnossängar, monsoon duschar, smart TVs, elektroniska kassaskåp, mini bar och mycket mera. Om ni vill bo något alldeles speciellt rekommenderar vi John Lennon sviten, som har en vit flygel mitt i rummet! Här finns även en jättebra restaurang samt en av Liverpools bästa cocktailbarer.