Landskapet Ayrshire söder om Glasgow är förmodligen det golftätaste i Skottland. Inom 20 minuter hittar ni här ett tiotal fantastiska banor, inklusive Prestwick där The Open spelades första gången, och Royal Troon där Henrik Stenson vann 2016. Åker ni lite längre hittar ni ytterligare 20-30 banor, mest känd av dess är nog Turnberry, även den en Open bana. Ayrshire med ön Arran är trots närheten till havet lite mer vindskyddad än östkusten vilket gör att det ofta är bättre väder här i lågsäsongsmånaderna april och oktober, då priserna ofta är lägre! Städerna Ayr och Prestwick, som numera nästan sitter ihop, har ett stort utbud av hotell, bed & breakfasts, pubar och restauranger, och med den ny motorvägen är det snabbare att ta sig hit en till St Andrews! Nedan är ett urval av de banor och hotell vi jobbar med, hör av er om ni är intresserade av något som inte finns med. 

Golfbanor

Logi

Royal Troon 

Royal Troon har två banor, Championship och den mindre kända Portland. Championshipbanan har varit värd för The Open ett antal gånger, senast 2016 när Henrik Stensons vann! De första fyra-fem hål anses av del som lite tråkiga, men vi tycker de funkar bra som uppvärmning6:an är det längsta par 5 och 8:an, The Postage Stamp, är det kortaste par 3 på en Open bana11:an är ett långt par 4 med järnväg och out of bounds hela vägen. De sista hålen spelas tillbaka på klubbhuset och nästan alltid i motvind, de flesta tycker det känns skönt att efter en runda sätta sig i klubbhuset och titta ut på alla andra som kämpar sig upp för 18:e! 

Prestwick  

Prestwick är som så många av de andra bästa linksbanor designad av Old Tom Morris. Det var här The Open spelades för första gången 1860, från början för ett stort rött bälte, men efter att Young Tom Morris vann det tre år i rad köpte Prestwick den nuvarande pokalen, Claret Jug. Det är en varierande bana med bunkrar som man får använda stegar för att ta sig upp och ner i, en järnväg, gamla murar och flertal små bäckar, och med namn som Himalayas och Alps så kan ni ju tänka er hur undulerad banan är!  

Prestwick St Nicholas 

Prestwick St Nicholas golfklubb spelade från början på Prestwick, men införskaffade egen mark 1877 och finns kvar där idag. Tyvärr ligger den i skuggan av jätten bredvid, men vi tycker att detta är en kanonbana. Ja, det är lite kort, men med så många blinda hål, så många bunkrar och andra hinder, så måste man planera sina slag så noggrant att vi tycker att det inte gör något. Detta i kombination med det varma välkomnandet, den härliga stämningen och en bra prisnivå på greenfee gör att vi rekommenderar en runda på Prestwick St Nicholas.  

Gailes Links 

Gailes Links tillhör Glasgow golfklubb som 1892 bestämde sig för att skapa en linksbana för medlemmarna. Gailes Links ligger bredvid Western Gailes och nästan intill Dundonald Links, de sista åren har man renoverat banan, med bland annat nya tee, och det är nog anledningen till att Gailes Links fortfarande är kvalbana för The OpenDet här en aningen plattare bana, men med nog så andra många hinder, och ett flertal blinda hål, gör det till en av våra stambanor i området. 

Dundonald Links 

Nykomlingen Dundonald öppnade sina dörrar 2005 men är redan en storfavorit, inte bara med lokalbefolkningen men även med de tusentalsgolfare som kommer till Ayrshire varje år. Aningens inklämd bredvid Western Gailes, Kilmarnock Barassie och Gailes Links ligger denna Kyle Phillips designad bana som redan 12 år efter öppningen var värd för Scottish Open. Ett antal olika tee gör att de flesta golfare tycker att Dundonald är en kul bana! 

 

Western Gailes 

Western Gailes ligger mellan Irvine bukten och järnvägen, och är döpt efter den västerliga vinden som blåser här. En anings ovanlig layout, med de första fyra hålen utmed järnvägen, som sen vänder tillbaka mot klubbhuset och passerar det, för att sen vända tillbaka igen. 3 olika bäckar rinner fram och tillbaka över hela banan, på några hål precis innan green, men det är greenerna som gäster pratar om efteråt, tuffa men rättvisa, många i naturliga bukter omgivna av djupa bunkrar gör att Western Gailes är en bana man minns! 

 

Irvine Bogside 

Irvine äen liten pärla som många missar på sin resa till Ayrshire. Klassisk links från slutet på 1800-talet som James Braid byggde om 1926 till den nuvarande designen. Här hålls inte bara kvalficeringsrundor till The Open men även ofta, tillsammans med Troon och Turnberry, The Seniors Open och The Amateur Open. Banan ligger lite högre upp från havet men har dock en hel del sand runt om. Irvine är en bana där men inte kan använda drivern så ofta, på 6:an till exempel ligger det flertal bunkrar utmed fairway som är strategiskt placerade och många hamnar. Med bara två par 3 och ett par 5 är Irvine inte en bana man brukar sänka sitt hcp men stämningen i klubbhuset efter en runda brukar se till att det inte gör så mycket! 

Kilmarnock Barassie 

Kilmarnock Barassie ligger precis bredvid Barassie tågstation, och så som de andra banorna runt omkring slingrar sig järnvägen bredvid några av hålen. Kilmarnock har faktiskt 27 hål, och är därför en bra destination för er som vill spela lite mera golf en an dagarna. Barassie, 18 håls banan, är tuff, 6817 yards par 72, med ett antal helt blinda slag, ett väldigt varierande terräng och en hel del ljung och ormbunke gör banan till en av våra favouriter. 

Trump Turnberry 

Trump Turnberry har genomgått en hel del ändringar de sista åren men den fantastiska utsikten finns kvar. Ailsa, mästerskapsbana, fick flera nya greener, bunkrarna blev djupare och banan flyter nu bättre. Det första hålet är nu en imponerande dog leg, greenen på 4:an, som är ett par 3, ligger nu ännu närmare vattnet och på 9:an ser du inte fairway från tee…18:e hålet, ”Duel in the Sun” spelas mot hotellet och slutar nu närmare klubbhuset på en aningens större green. Den andra banan, King Robert the Bruce, gjordes om nästan helt 2017 samt döptes även om från Kintyre. 4 nya hål, ett helt nytt våtmarksområde, totalt renoverade bunkrar samt borttagandet av det blinda 8:e, gör att om ni spelat Kintyre tidigare kommer ni inte känna igen er alls. Trump Turnberry har även områdets bästa övningsområde, en fantastiskt klubbhus, och personal som gör allt de kan för en! 

  

Logi

Trump Turnberry Hotel 

Det ikoniska hotellet har stått här sen början på 1900 talet, under krigsåren använde militären det som bas, men nu är det ett riktigt lyxhotell! När Trump tog över renoverades nästan allt och nu går allt i mörkblått och guld, inklusive badrummen som har kranar i guld. Allting här är 5-stjärningt, från lakan, till kaffet, till utsikten över Ailsa golfbanan, till rumservice 24 timmar om dygnet…De finns flera olika rumstyper att välja på, inklusive deras egenhushåll bostäder som har upp till 8 sovrum. Turnberry har flera olika restauranger att välja på, och ett spa med, enligt golfare, världens bästa utsikt. Ville man bo lite speciellt går det till och med att bo i det berömda fyrtornet! 

Carlton Hotel 

Carlton Hotel i Prestwick är ett modernt hotell som ligger nära både Prestwick GC och Prestwick St Nicholas GC. Här ligger även Logan’s Bar som är poppis med lokalinvånarna. Hotellet är en bra parkering som är gratis för gäster och därför ett bra alternativ för er som vill köra själva. All rum har egna badrum, TV och telefon, vattenkokare och hårtork samt en mindre meny för rumsservering. 

Gailes Hotel 

Gailes Hotel ligger i utkanten av Irvine och med gångavstånd till Gailes GC samt egen 9 håls bana och driving range är det här en bra bas för er som vill spela de norra linksbanorna i området. Hotellet kan även ordna med transfer till de andra banorna, inklusive Western Gailes, Dundonald och Kilmarnock. Det 4-stjärniga hotellet är nyrenoverat och har numera även ett mycket bra spa med pool och bastu. 

Old Loans Inn 

I byn Loans ligger puben Old Loans Inn som numera även har 20 jättefina sovrum som alla har TV, docking station och wfifiOld Loans Inn är en bra bas för er som ska spela Royal Troon och Kilmarnock Barassie som är mindre än 10 minuter i bil, samt enbart 10 – 15 minuter till Gailes Links, Dundonald och Western Gailes. Puben är populär med lokalbefolkningen och har mycket bra mat. 

Kyleström Hotel & Bar 

Kylström Hotel ligger i Ayr som numera mer eller mindre sitter ihop med Prestwick. Hotellet har nyligen renoverats och är nu mycket moderna och bekväma, de flesta rum har nu två separata sängar. Här finns wifi på alla rum samt TV, vattenkokare och hårtork. Restaurangen är mycket bra och baren väldigt populär med en lång lista på cocktails de kan slänga ihop!