Aberdeen ligger på Skottlands norra ostkust och är kanske mest känd som ett center för oljeindustrin, här finns bland annat världens största helikopterflygplats, men det blir mer och mer populärt att besöka området för de fina golfbanorna. Från den gamla klubben Royal Aberdeen till nykomlingen Trump International, med ett antal andra inom 20 minuteroch en modern flygplats i närheten, gör Aberdeen till en bra golfdestination. Lägg till bra hotell för relativt lite pengar, och massor med restauranger och pubarså ser ni varför vi rekommenderar ett besök till Aberdeen! Nedan är ett urval av de banor och hotell vi jobbar med, hör av er om ni är intresserade av något som inte finns med. 

Golfbanor

Logi

Royal Aberdeen 

Royal Aberdeen’s Balgowie Championship Course är en av de vackraste, och svåraste, linksbanorna i Skottland. Den starka vinden från Nordsjöndet böljande landskapet och de små greenerna, ofta med flertalet bunkrar runt omkring, gör de första nio hålen till en de bästa i världen. På 3:an, som ”bara” är 210 yards, om vinden ligger på räcker inte ens drivern… Blir det en bogey på 3:an kan du kanske ta igen det på 6an, ett kortare par 5 hål som ligger lite mera skyddat i en dalgång. Apropå bunkrar, 8:an, ett par 3, har hela 9 stycken runt greenen! De sista nio hålen är lite mindre blåsiga, men ändå svåra, speciellt det sista 18e hålet. Vi rekommenderar att ni spelar det som ett par 5 och inte par 4 som det står på scorekortet, och passa er för outofbounds precis bakom greenen! 

Murcar 

Precis bredvid Royal Aberdeen ligger Murcar Golf Club som trots att den är precis lika bra som Royal Aberdeen ofta hamnar i skuggan. Det är till och med så att några av hålen nästan sitter ihop på den södra sidan!  Banan har relativt nyligen uppdaterats och renoverats och ett flertal av hålen är nu så pass komplicerade att man kan få en känsla av att man har hamnat i ett flipperspel…Bli inte lurad av de relativt enkla första 2 hålen, på 3:ans green, om du lyckas ta dig hit, kan det kännas som du står i ett månlandskap och på 5:an finns det ingen fairway mellan tee och green! En klassisk linksbana värd ett besök. 

Cruden Bay 

Här har man spelat golf sen slutet på 1700 talet, fast banan som den ser ut idag är lite nyare, ”bara” sen 1899! Som så många av de andra top 10 links banorna i Skottland är denna designad av Old Tom Morris. Många beskriver Cruden Bay som ett äventyr, man vet aldrig vad som händer, och det är klart med så pass djupa dalar att delar av banan inte går att se från klubbhuset, och med ett dog-leg par 3 samt en green som ser ut som ett badkar är Cruden Bay en bana som man minns. Berget och slottsruinen som ligger intill sägs ha inspirerat Bram Stokers ”Dracula” när han var där som gäst, och tror man på legender ligger det över 1000 döda danskar under 17:e green då det är platsen för det stora slaget år 1012… 

Trump International 

Man kan tycka vad man vill om mannen bakom namnet, men detta är en otrolig bana som blir bättre och bättre med åren. Banarkitekten Martin Hawtree sa vid öppningen 2012 att han har bara designat ca 5%, resten av banan är naturlig, och när man spelar förstår man vad han menade. I typisk amerikansk stil har varje hål sex tee att välja på, desto längre bak du väljer desto svårare blir det, delvis för att det blir längre men mest därför att många av bunkrarna är placerade så att de bara blir problematiska för golfaren som väljer en bakre tee. Banan har enormt många bunkrar, varav hela 18 stycken på det sista långa par 5 hålet. Det är en klassik links layout med nio ut och nio hem, men med ett flertal hål i relativt djupa dalar så är inte alltid vinden ett lika stort problem som på många andra banor. Trump International är en av de få banorna man kan spela på helger, de händer ofta att vi lägger till en runda här trots att kunden kanske inte varit helt säker, och nästan varje gång slutar det med att de varit glatt överraskade och imponerade.  

Fraserburgh 

Fraserburgh Golf Club har 2 banor, Corbie Hill, en 18 håls links bana, samt Rosehill en 9 håls parkbana. Det relativt enkla första hålet lurar många men resten av banan inspirerar och frustrerar även den bästa golfaren. Redan 2:an, som går rakt uppåt och kan kännas som de 365 yardsen är dubbelt så många ställer till bekymmer – hur ska man lyckas få upp bollen på greenen som är på en platå högst upp? Eller ta 5:an, ett par 3, med en kulle mitt på där bollen sen kan studsa åt all möjliga håll. 15:e är kanske det vackraste hålet, det snirklar sig mellan sanddynorna mot havet, pass er om vinden blåser hårt, då kan det vara nästintill omöjligt att ta sig till greenen på 3 slag. Fraserburgh ligger lite avsides till med är väl värt ett besök! 

Newburgh-on-Ythan 

Den här banan är en riktig liten pärla! Inpetad mellan floden Ythan och nordsjön spelar man här riktigt bra linksgolf mitt i ett naturreservat. Det sägs ofta att den banan är två delar, första nio böljar upp och ner, med greener på platåer som ger möjlighet till många olika pinnplaceringar.  De sista nio är typiska linkshål, sandigt och blåsigt! Den relativt billiga greenfeen gör att vi gärna rekommenderar ett besök på N’burgh. 

Logi

Copthorne Hotel 

Copthorne Hotel är en del av Millenium Hotel kedjan. Det är 4-stjärningt med 87 rum, och ligger centralt i Aberdeen, med gångavstånd till restauranger, pubar och barer. Alla sovrum tv, vattenkokare, wifi, ett mindre skrivbord och fåtölj samt tillgång till rumservice. 

Aberdeen Altens Hotel 

Lite utanför Aberdeen ligger detta moderna hotell som även har pool, bastu och relaxavdelning. Stor, gratis parkering gör detta till ett bra hotell för er som vill ha hyrbil och köra runt själva i Skottland. Det tar ca 20 minuter till Murcar och Royal Aberdeen samt en halv timma till Trump International.  

Chester Hotel 

Mitt i centrala Aberdeen ligger det luxuösa Chester Hotel med sina 50 sovrum och sviter. Med allt från egyptisk bomulls handdukar och sängkläder, till Nespresso maskiner, Chester Hotel har det där lilla extra.  Restaurangen IX har vunnit flera priser och specialiserar sig på att använda så lokala ingredienser som möjligt.